Camilla Lindmark: “Vi värnar om Norrbotten och norrbottniska företag”

I tredje delen av 7+7 har vi träffat Camilla Lindmark, som bland annat är ordförande för det relativt färska riskkapitalbolaget Expandera i Norrbotten.

Investeringsbranschen är en av de branscher där vi fortfarande ser en tydlig snedfördelning mellan könen. Utvecklingen har dock gått lite framåt och vi ser nu hur allt fler kvinnor tar mer plats, som exempelvis den högprofilerade affärsängeln Jane Walerud med investeringar i exempelvis Klarna och Lensway.

Här i Norrbotten är det framför allt tre kvinnor som klivit fram i strålkastarljuset – Ingela Lidström i Partnerinvest, samt Annika Högström och Camilla Lindmark i det privata initiativet Expandera i Norrbotten, som bildades 2015.

Vi bestämde oss för att ta pulsen på den sistnämnda, som förutom att vara ordförande i Expandera också är kvalitetssamordnare på Luleå tekniska universitet och äger koncernen Aulis i Norr AB. Flosklerna många järn i elden och bollar i luften är inte helt opassande att använda i sammanhanget.

Vem är Camilla Lindmark och hur tror du andra ser på dig?

– Jag är en vänlig och driven entreprenör tror jag. Andra ser nog drivet att jag vill framåt och göra smartare, roligare eller enklare saker.

Vem är du absolut inte?

– Det jag vet att jag inte skulle passa som är psykoanalytiker. För de… det här med att följa upp saker om tre möten och se hur det har gått. Jag vill alltid att man hela tiden pushar lite. Så jag skulle nog inte bli en bra kurator. Jag tycker att det är viktigt att hela tiden göra saker lite bättre. Ibland får jag fråga mina vänner om de vill att jag bara lyssnar eller ställer motfrågor? Säger de att jag ska lyssna så kan jag det, men annars är det väldigt lätt för mig att… jag tror du förstår.

Du jobbar alltså bland annat med Expandera. Varför investerar ni enbart i norra Sverige?

– Vi är fler än 30 entreprenörer som har sitt hjärta i Norrbotten, där majoriteten är härifrån och bor här. Det finns också några som har flyttat ut men som har kvar sitt hjärta i länet.

Är det inte dumt att som investerare begränsa sig geografiskt – huvudsaken är väl att ni tjänar pengar?

– Nej! Jag har forskarstuderat kring kvalitetsteknik och jag tycker det är dumt att säga att “alla är mina kunder”. Vi är intresserade av de företag i Norrbotten som dels vill växa och dels exporterar söder om Jävre och norr om Kiruna.

– Jag tycker dessutom att det är en styrka att säga att vi värnar om Norrbotten och norrbottniska företag. Vi tar inte alla, utan väljer vad vi satsar på.

Vi backar tiden 5-10 år. Med facit i hand, vilket bolag investerar du i och varför?

– För fem år sen… jag har alltid haft fokus på småföretag. Så det hade definitivt varit ett litet företag, med passionen och drivet som finns när man verkligen vill komma vidare. Jag kan inte säga ett specifikt företag i backspegeln, men återigen: ett mindre företag med en intressant affärsidé, men det måste vara personer som har passion.

– När jag var student på LTU på 90-talet gick jag in och köpte aktier på innovationsmarknaden, där de hade samlat små och nystartade företag. Så redan i 20-årsåldern fanns det här intresset hos mig.

Expandera är liksom de flesta andra investeringsbolag väldigt mansdominerat. Hur ska vi förändra det på sikt?

– Vi får jobba långsiktigt och ta mindre steg. I Expandera är det till exempel bara jag och en till kvinna av fler än 30 entreprenörer. Det kan hända att tjejer inte vill ta ta kapital ur egen ficka och investera i ett riskkapitalbolag. Den minsta investeringen hos oss är på 110 000 kr och en del tjejer ser kanske inte syftet med att gå in med så mycket pengar i nåt som är ganska osäkert. Det är en del kapital att satsa. Den andra sidan är att vi ser att de företag som bjuder in oss till samarbete är faktiskt ganska sällan tjejer.

– Jag tror återigen att det har att göra med normer. Att en tjej kanske vill börja i det lilla, inte vågar satsa och kanske inte är lika riskbenägen. Så vi får jobba lite på det.

Hur ska du själv bidra till utvecklingen i Norrbotten – vilket avtryck vill du sätta?

– Jag vill inte vara känd för att ha gjort ett avtryck, men jag vill ha följt med på några resor om man säger så. När man är med i Expandera så bidrar man med kapital, men även med kompetens. Då går man in i styrelsen i ett företag och är med på deras resa och det är där jag ser det stora bidraget. Även som ordförande i Expandera har jag ett uppdrag i att få nätverket att må bra och vårda portföljbolagen, men också att vårda de egensinniga entreprenörerna. Vi arbetar med de värderingar vi har och med våra mål, för entreprenörer glömmer lätt bort sig… och drar iväg.

7 snabba frågor

Sist men inte minst sju snabba frågor där varannan handlar om val i privatlivet och varannan om var eller med vilka som Camilla själv skulle vilja jobba om hon fick välja. Vi inleder med att vara mer privata.

Norrbottensteatern eller Netflix? “Teatern. Visste du att min syster är skådespelerskan Charlotte Lindmark?”

Polarbröd eller Max? “Polarbröd.”

Luleå Basket eller Boden Handboll? “Luleå Basket hejar jag på. Men vilka hjältar handbollen är, jag hade valt båda om jag fick.”

Tesla eller Volvo? “Tesla alla gånger. Vi har faktiskt beställt en!”

Abisko eller Seskarö? “Åh, vad svårt! Det får bli Abisko, det är så vackert.”

Älvsbyhus eller Lindbäcks bygg? “Lindbäcks känns mer spännande just nu. De är innovativa och tänker verkligen till med bland annat jämställdheten.”

Camilla Läckberg eller Marianne Fredriksson? “Då får det bli Marianne Fredriksson.”

Arctic Business

info@abi.se

Get started.

Tell us about your idea, business or interest in joining a startup or influential board. Invest in yourself, your company or project and let’s make it extraordinary.

See what we’re solving today

Learn about our innovative start-up launches, get to know our challenging problem-solvers and get exclusive Arctic Business insights.

© 2022 Arctic Business. All rights reserved.