Johan Larsson: “En av nycklarna är att bygga bra lag”

I den första upplagan av 7+7 träffar vi Johan Larsson, vd för NYAB Sverige. Så sent som förra veckan mottog bolaget priset som Årets Gasell i Norrbotten från Dagens Industri. Idag får vi veta varför.

Johan Larsson är en mångsidig man. Han är VD för NYAB Sverige, jobbar en del som rådgivare i Barents Investment Group, är delägare och styrelseordförande i Skaulo Fastigheter i Malmfälten, samt sitter som ordförande för Petterssons chark och Reklam 365.

Med händerna i så många syltburkar och en pinfärsk gasell i bakfickan var han det naturliga valet som första intervjuoffer i vår nya serie 7+7, där vi ställer sju långrandiga och sju snabba frågor till näringslivsprofiler i Norrbotten och Västerbotten.

Vem är Johan Larsson?
– Jag ääär en… medmänniska, medborgare och pappa. Till yrket är jag företagsledare och entreprenör. Sen så är jag ibland en glad skit och ibland en sur jävel. Sur är när jag tävlar och förlorar, glad när jag tävlar och vinner.

Vem är du absolut INTE?
– Jag är absolut inte Jimmie Åkesson och absolut inte Donald Trump. De saknar ganska många grundläggande värderingar som jag tycker att en människa bör ha. Nånstans handlar det om anständighet, att hjälpa de som ligger ner. Jag tycker det hörs på deras retorik att de totalt saknar medkänsla. Det är jävligt beklämmande.

Vad är en entreprenör för dig?
– För mig är en entreprenör nån som ser till att det händer saker, att det blir action. Kombinerat med ett affärssinne. Man skapar mervärden för andra – för personal och för kunder – på ett sätt som funkar bra i en kapitalistisk marknadsekonomi.

Varför sitter du och NYAB här med en gasell idag?
– Naturligtvis för att vi haft en väldigt tillväxt. Den stora anledningen till det är att vi som bolag har bred kompetens och en schysst attityd. Den kulturen attraherar i sin tur andra duktiga människor med rätt attityd, vilket gör att vi inte bara vuxit i storlek och volym utan hela tiden med kvalitet.

– Sen är det klart att jag har hyfsat bra erfarenhet av att utveckla verksamheter och har kört större båtar än NYAB. Det underlättar en hel del. De andra som är med i bolaget, i ägarbilden, styrelsen, ekonomichefer och så vidare, kan också sina roller och sätter en stolthet i att göra ett bra jobb. Den kvalitet jag själv tycker att jag håller som företagsledare tycker jag vi håller på alla platser; från hantverkare till markarbetare till ingenjörer till ekonomichefer.

– Det rimliga är att vi kommer ha en fortsatt fantastisk tillväxt och att vi kommer bli bättre. Vi vill inte tänka som andra, att tre gånger så hög volym och halva resultatet blir mer kronor. Då tappar vi i kvalitet. Vi ska växa med höjd kvalitet. Jag utvecklas själv mer eller mindre varje dag och lär mig av mina misstag, och så är det med alla i NYAB.

Apropå, misstag. Vad är det dummaste du nånsin gjort?
– Jag har gjort väldigt mycket dumt, men bland det dummaste var när jag på fem minuter gjorde en kalkyl på ett fyraårigt uppdrag om ganska många tiotals miljoner. Vi fick uppdraget och det gjorde inte direkt någon ekonomisk succé. Det var väldigt mycket jobb och vi tappade nog en eller två miljoner per år, men det var bara till att täcka upp för de förlusterna i fyra år.

– Men man ska väl försöka se det optimistiskt och dra lärdomar av det. På NYAB sitter jag med entreprenadingenjörer, kalkylatorer och affärsområdeschefer som är duktiga på grejen med kalkylgenomgångar inför anbud med mera. Då ger jag fan i det som är mer fyrkantigt och så bidrar jag med andra perspektiv. Jag är ju bra på att se saker från andra synvinklar. Hade jag inte gjort den här grejen hade jag inte fått det lika tydligt cementerat vad baksidan med mina egna styrkor är. Men det var jävligt dumt.

Du har många uppdrag och stort ansvar. Hur orkar du?
– En av nycklarna är att bygga bra lag. Själv har jag inte en så stressig tillvaro. Jag har inte ett typisk linjechefs- eller tjänstemannaschema med många möten varje dag. I stället har jag ganska många luckor i schemat och tid för reflektion.

– Det som är viktigt i mitt jobb är inte att springa fort och producera, utan mer att känna av stämningar och vara öppen för intryck, att se människorna runt omkring. Är jag avslappnad kan jag i ett tidigare skede upptäcka om nån har det kämpigt hemma eller vad som helst. Sånt är man ju inte mottaglig för på samma sätt när man är i ekorrhjulet.

– Men visst kanske det är mycket jobb räknat till timmarna som jag tänker på jobbet. Det är ju mer än en gång jag lurat min sambo Helena att vi tittar på samma film, och så ligger jag i två och en halvtimme och bara är problemlösare. Men så har jag alltid funkat, så det är inte så belastande.

– Sen är det kopplat till när det är en passion så blir det inte stress på samma sätt. När det är en passion är det ju roligt.

Till sist, du är allsmäktig för en dag och får göra en enda sak för att stärka utvecklingen i Norrbotten. Vad gör du?
– Det är ju väldigt svårt, för det blir så fria tankar. Men… jag skulle nog… alltså, det är en jävligt svår fråga att svara på. Det finns så mycket som inte är nog bra och behöver förbättras.

– Hela högervridningen av samhället där vi blivit mer och mer marknadsorienterade och kapitalistiska gör att de duktigaste och smartaste människorna oftast hamnar i näringslivet där de får högre lön och status. Jag skulle nog vilja ändra så att politiken fick högre attraktionskraft. Det finns såklart duktiga politiker också, men generellt behöver vi höja kvaliteten på politikerna på allt från kommunal nivå till riksdagen för att ta till vara på demokratin och utveckla landet så mycket som möjligt. Det hade jag velat ändra på.

7 snabbfrågor
Slutligen, sju snabba frågor där varannan handlar om personliga val och varannan om företag som Johan skulle vilja jobba med.

Nordnytt eller Aktuellt? “Aktuellt.”
Spotify eller IKEA? “Spotify.”
Luleå Hockey eller Luleå Basket? “Luleå Hockey är klart intressantare, men det stör mig att de har ett emblem som kostar dem pengar.”
Ericsson eller SAS? “Ericsson, en större utmaning.”
Trump eller Clinton? “Clinton alla dagar i veckan.”
Volkswagen eller Tesla? “Helt givet Tesla.”
Bob Dylan eller Kent? “Det är ju… det är Bob Dylan.”

Arctic Business

info@abi.se

Get started.

Tell us about your idea, business or interest in joining a startup or influential board. Invest in yourself, your company or project and let’s make it extraordinary.

See what we’re solving today

Learn about our innovative start-up launches, get to know our challenging problem-solvers and get exclusive Arctic Business insights.

© 2022 Arctic Business. All rights reserved.