Paulina Sawicki: “Jag tar alla möjligheter jag får”

I intervjuserien 7+7 träffar vi den inflyttade studenten Paulina Sawicki, som kombinerar studier på Luleå tekniska universitet med ett nytt jobb på Sustainalube och engagemanget för globalisering i IAESTE.

Paulina Sawicki är en av många inflyttade studenter i norra Sverige. Hon kommer ursprungligen från Vänersborg, men efter ett år i Canada fann hon inspirationen att välja universitetsstudier i Luleå framför de lite mer självklara valen Chalmers och Lund.

För några månader sedan träffade hon Arctic Business Incubator på Luleå Arbetsmarknadsvecka (LARV) på universitet. Det ena gav det andra och bara några veckor senare hade mötet på mässan gett resultat i form av ett nytt jobb på offensiva Sustainalube.

Jag ville veta mer om hur yrvädret från Vänersborg plötsligt hamnade i korridorerna på Aurorum och satte mig ner för en 7+7 – ABI:s artikelserie med sju långrandiga och sju snabba frågor till näringslivsprofiler i Norr- och Västerbotten.

Vem är Paulina?

– Jag är en kaffeälskande och väldigt engagerad 22-åring från västkusten som pluggar industriell ekonomi tredje året. Sen några veckor jobbar jag på Sustainalube som marketing manager, och är sedan tidigare även koordinator för IAESTE Sverige [Reds anm: se förklaring nedan] i Luleå. Jag får glädje när jag är bland folk och får bolla och utveckla idéer tillsammans med andra.

* IAESTE: The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience. En ideell organisation som verkar för att stimulera internationellt utbyte mellan tekniska studenter och arbetsgivare från olika länder.

Vem är du absolut inte?

– Jag är inte… eh. Vem är jag inte? Det var en bra fråga. Jag är absolut inte USA:s president. Jag var utbytesstudent i Denver i höstas och fick uppleva hela valet. Man kan väl säga att Donald Trump inte är min favorit.

– Jag tycker det berikar en kultur när människor möts och delar med sig av sina erfarenheter och traditioner. Det är därför jag är engagerad i organisationer som IASTE. Jag upplever det som att Trump inte riktigt siktar mot samma mål.

Du kommer själv från Vänersborg. Varför valde du att studera i Luleå framför exempelvis Göteborg?

– Jag tog ett sabbatsår efter gymnasiet och åkte till Canada. Det gav mig mersmak för att träffa nya människor och uppleva nya saker. Efter det kändes Chalmers för nära. Jag ville någon annanstans och hade aldrig varit norr om Stockholm, så jag började kolla på Umeå och Luleå. Eftersom LTU:s utbildning i industriell ekonomi rankas högre och Luleå låg längst norrut valde jag att söka mig hit.

Hur gick det till när du plötsligt hamnade på Sustainalube?

– I mitten av januari kom jag tillbaka från utbytesstudier i Denver. LARV-mässan pågick precis då, så jag gick dit för att se vad som fanns därute och sprang på Sarah på ABI. Jag skickade in ett cv fick till svar att de skulle höra av sig närmare sommaren. Det var det, tänkte jag. Men några dagar senare ringde Christian Olsson från Sustainalube och bjöd in mig på en intervju och 1,5 vecka efter LARV fick jag jobbet! Nu har jag varit här i några veckor och det känns väldigt givande att jobba för en start-up.

Många studenter tar för givet att de ska plugga, ta examen och direkt få ett välavlönat jobb. Vad gör dig annorlunda?

– Jag tror att jag försöker ta vara på alla möjligheter jag får. Ibland engagerar jag mig kanske för mycket och missar en del av studentlivet, men jag har å andra sidan tagit del av det i några år och vill satsa mer på framtiden nu.

– Det handlar ju om att vara på rätt plats i rätt tid. Man skapar möjligheterna själv. Det finns jättemånga event runt om i Luleå som studenter kan gå på och man vet aldrig vem man träffar där. Som vid LARV. Jag hade precis kommit hem från USA, men det känns som att det var lika bra att i alla fall gå dit och prata med några företag. Och nu sitter jag här.

Det snackas mycket om Austin i Luleå, men vad kan Luleå lära sig av Vänersborg och Denver?

– Oj. Vänersborg är en liten stad, men har ett bra musikliv. Man tar sig in till stan för att gå på konserter, festivaler, parader, marknader och så. I Luleå hamnar många studenter i Porsöbubblan. Här finns lägenheterna, universitetet, Ica och så vidare. Det händer inte så mycket i stan, vilket känns tråkigt. Nu finns dock isvägen som många tar sig in för, men det kunde vara mer!

– Och Denver är en väldigt aktiv stad. Alla mina amerikanska vänner var aktiva tillsammans – de gick på en utflykter, vandrade eller åkte skidor. Luleå är på ett sätt aktivt, men jag tror att man skulle uppmuntra studenter att göra mer både i och utanför stan. Vi utforskar inte så mycket, som exempelvis Ice Hotel. Det finns mycket fint här uppe, men vi som kommer från södra Sverige känner inte till allt.

Längtar du efter att fly kylan i Norrbotten när du tagit din examen, eller kan vi få dig och andra studenter att stanna?

– De flesta inklusive mig själv vill nog åka söderut när vi är klara, till exempel till Stockholm eller Göteborg. Men det finns stora möjligheter här också.

– Det är ju svårt att ändra geografin, men jag tycker att Luleå jobbar på bra med att växa och tror att det kommer locka hit fler studenter som också vill stanna. Men det skulle behöva göras mer pr mot studenterna som är här, så att de utforskar stan mer och förstår hur bra Luleå är så att de inte bara sticker till Stockholm och Göteborg när de är klara.

– Näringslivet behöver till exempel synas även utanför LARV. Jag tror till exempel inte att det är så många studenter som ens vet om att det är näringslivsfrukost i Vetenskapens hus en gång i månaden.

Snabbronden

Slutligen, sju snabba frågor där varannan handlar om personliga val och varannan om var Paulina skulle vilja jobba. Vi börjar med det personliga.

YouTube eller Netflix? “Netflix.”

Nordic Choice Hotels eller AirBnb? “AirBnb.”

IFK Vänersborg eller Luleå Basket? “Luleå Basket.”

Spotify eller IKEA? “Spotify, känns mer innovativt.”

TTELA eller NSD? “TTELA.”

Google eller Apple? “Oj, jag vill jobba på båda! Men Google, för de har en så fantastisk organisation och arbetskultur.”

Beyonce eller Zara Larsson? “Beyonce, hon är lite mer fierce!”

Arctic Business

info@abi.se

Get started.

Tell us about your idea, business or interest in joining a startup or influential board. Invest in yourself, your company or project and let’s make it extraordinary.

See what we’re solving today

Learn about our innovative start-up launches, get to know our challenging problem-solvers and get exclusive Arctic Business insights.

© 2021 Arctic Business. All right reserved.